Babysvømning

Hvad er babysvømning?

Babysvømning betegner svømning med små børn fra 0 til 2 år som regel i hold. Derefter kaldes det småbørnssvømning. Som regel foregår babysvømning på hold af 10 til 15 babyer med en forælder pr. baby. Der vil være en uddannet instruktør, som guider hele undervisningen og hjælper med øvelser og lege.

Babysvømning foregår i svømmehallens varmtvandsbassin, der er mindst 32 grader varmt. Dette gøres for at sikre, at din baby ikke bliver kold undervejs.

Som regel varer babysvømning omkring 30 minutter. De første par gange, kan det være, at man kun er i vand 10 eller 20 minutter, indtil idn baby har vænnet sig til det. Babysvømning foregår altid på babyens præmisser, og der er god mulighed for at tilpasse øvelserne, så alle får mest muligt ud af holdene.

Både mor og far kan tage baby med til svømning, men som regel er der kun tilladt en forælder i vandet pr. barn for at sikre, at bassinnet ikke bliver overfyldt. Nogle svømmehaller tillader gæster at komme med og kigge, så der er god mulighed for at tage den ikkesvømmende forældre eller bedsteforældre med. Man kan skiftes til at tage baby med på hold. Nogle anbefaler dog, at det altid er den samme, da det skaber en mere tryg oplevelse for baby.

Længden af et helt forløb varierer fra svømmehal til svømmehal, men er omkring 10 uger ad gangen. De fleste udbydere deler holdene op, så der typisk er to eller tre aldersgrupper at vælge mellem. På den måde sikrer man, at øvelserne passer bedre til alle.

På holdene laver man forskellige øvelser og lege. Det kan være alt fra at øve sig i at dykke, flyde på ryggen til sanglege og forældrene lærer at holde baby i vandet på den rigtige måde.

Hvornår begynder man til babysvømning?

Baby skal være 2-3 måneder gammel og veje 4-5 kilo, før man må begynde til svømning. Hvis barnet er født for tidligt, må man først begynde 8 uger efter den beregnede fødselsdato. Det er også vigtigt, at navlestrengen er lægt. Hvis den ikke er helet, er risikoen for infektion for stor. Aldersgrænsen er sat for at sikre, at baby selv kan holde på varmen. Kravene varierer lidt alt efter hvem, man spørger.

For mors vedkommende skal man have overstået 8-ugersundersøgelsen eller være helet, før man hopper i vandet med den lille. Hvis I vil begynde før, kan far tage med og bytte med mor, når hun er klar.

Ved opstart til babysvømning sørger instruktøren for, at man ikke er i vandet så længe. Baby skal lige være vant til at være i vandet først. I takt med at man kommer længere i programmet, er man længere tid i vandet. Hvis baby alligevel bliver træt, før undervisningen er slut, skal man ikke være ked af at gå op af vandt før tid. Det handler først og fremmest om at få en god oplevelse.

Første gang er det ikke sikker, at baby er vildt begejstret for at komme i vandet. Det er helt i orden. Det kan sagtens tage lidt tid at vænne sig til den nye fornemmelse, men det skal nok komme. Derfor er det heller ikke nødvendigt med at hav af testture til svømmehallen forinden. Hvis man har et stort badekar hjemme, kan man sagtens give barnet en lille forsmag inden den første tur og forberede sig lidt på den måde.


6 gode grunde til at gå til babysvømning

Hvorfor er babysvømning godt for både dig og din baby? Her kommer 6 årsager til, at du skal gå til svømning med dit barn.

Nærhed og bånd mellem forælder og baby

Der er selvfølgelig allerede et bånd mellem dig og dit barn. Kontakten og de oplevelser, I får til svømning vil styrke jeres intimitet og forbindelse. Det er en dejlig oplevelse at dele, og I bruger tid sammen på ny måde, som ikke kan lade sig gøre i hjemmet.

Lær at afkode din baby

Til babysvømning afkoder du hele tiden dit barns signaler og tilpasser dig. Omgivelserne og opmærksomheden lærer dig at afkode baby endnu bedre, og du bliver ekstra opmærksom – og omvendt. I lærer hinanden bedre at kende i vandet.

Styrket motorik og balance

Babysvømning styrker dit barns motoriske evner tidligt i livet og forbedrer balancen. Tiden i svømmehallen gavner også dit barn uden for vandet og på længere sigt.

Forhindrer vandskræk

Når baby vænner sig til at være i vandet fra en tidlig alder, falder risikoen for vandskræk senere i livet. Gode oplevelser i vandet øger dit barns glæde ved at svømme og er med til at gøre det lettere at lære at svømme, når den tid kommer. Danmarks kystlinje er længere end Indiens – du kan lige så godt lære dit barn at elske vand tidligt.

Social under barsel

Som forælder kommer du ud blandt andre nye mødre og fædre. Du bliver socialiseret med andre uden for mødregruppen og får lidt mere afveksling i hverdagen. Dit barn kan også socialisere med de andre babyer, og lærer at forholde sig til mange nye snaseindtryk i det nye miljø.

Styrker kognitiv udvikling

Svømning er godt for kroppen og hovedet. Undersøgelser viser nemlig, at babysvømning styrker dit barns kognitive og sproglige udvikling.

Pakkelisten til babysvømning

Det kan være lidt uoverskueligt at pakke til babysvømning. Der er mange ting at tage hensyn til, og nu skal du oven i købet have grej med til en baby. Her kommer en tjekliste over det helt essentielle, du skal have med til babysvømning.

Baby Forælder

Forskellige svømmehaller har forskellige krav til, hvad baby skal have på. Det kan være normal ble med badebukser uden over, badeble eller en kombination. Hav altid ekstra bleer med uanset hvad, og sørg for at undersøge din lokale svømmehals regler.

Klor udtørrer huden. Derfor er det vigtigt, at du får vasket og smurt baby ind efter svømmeturen. Hvis din lille vandhund er meget træt bagefter, kan det godt vente til efter luren, og til I er kommet hjem fra svømmehallen.

Håndklæder: Hvis du er træt af at slæbe rundt på store, tunge badehåndklæder, eller du har dårlig plads i tasken, kan prøve med et hurtigttørrende håndklæde. De fylder nærmest ingenting i svømmetasken, absorberer mere vand, tørrer hurtigere og bliver ikke nær så tunge som almindelige håndklæder. De kan købes i friluftsbutikker og fås også i store størrelser. Det er dog stadig en god idé at have et enkelt normalt håndklæde til at pakke om dit barn, da de skaber varme hurtigere.

Kan babyer trække vejret under vand?

Det er en myte, at babyer kan trække vejret under vand – ligesom at det er en myte, at de kan svømme.

Men hvorfor ser det så ud til, at babyer kan svømme? Det skyldes den medfødt dykkerrefleks. Dykkerrefleksen sætter ind, når man får vand i ansigtet og sørger for, at svælget og strubehovedet lukker af. En praktisk anordning, der søger for, at man ikke drukner. Ved babyer indbefatter dykkerrefleksen også, at man begynder at bevæge arme og ben. Refleksen skal sikre, at man kommer op til overfladen igen – og skal sørge for, at baby kan klare sig, hvis den falder i vandet ved et uheld. Det er netop den del af dykkerrefleksen der gør, at det ser ud som om, at babyer kan svømme. Bevægelserne med arme og ben forsvinder dog med tiden.

Dykkerrefleksen har heller ingen betydning for, om man kan gå til babysvømning eller ej. Øvelserne til undervisningen lærer barnet det nødvendige, og instruktørerne skal nok hjælpe med udførelsen og tilpasning til forskellige niveauer.


Før I skal til babysvømning

Inden du begynder til svømning med din baby, er det en god idé at vænne baby til vand og til at få vand i hovedet. Men husk, at badekaret derhjemme ikke er det sammen som bassinet i svømmehallen: Der er en mulighed for at den lille bliver overrasket og måske endda lidt forskrækket, når I kommer i vandet første gang.

Hvis du vil undgå, at baby gylper i vandet, kan du med fordel sørge for at få spist 1 time til 45 minutter inden selve svømmetimen. Så er depoterne også fyldte, og I får den bedste oplevelse i svømmehallen.

I omklædningsrummet

Tag dig god tid, inden i skal i vandet. Se tiden i omklædningsrummet som en del af oplevelsen, og tag jer god tid til at blive klar. Nogle svømmehaller anbefaler endda, at I hellere tager jer tid og kommer lidt for sent til timen end at stresse gennem det hele, hvis I er kommet for sent ud af døren.

Husk at både du og baby skal i bad, inden I skal i vandet. Selvom du ikke planlægger at have hovedet under vand, skal du stadig huske at vaske hår. Lad makeup blive derhjemme – du skal alligevel have vasket det af, før svømmetimen går i gang.

Lad dit barn beholde tøjet på, mens du klæder dig af først. Så undgår du, at den lille bliver kold. Lad eventuelt baby sidde i et badekar med vand, mens du selv bader og tager badetøj på. Så er det babys tur. Efter badet skal du tørre baby helt, før du giver ble på. Derefter pakker du bebsen ind i et håndklæde og begiver dig ud til varmtvandsbassinet.

Det er vigtigt, at I følger svømmehallens regler for babys badetøj og ble. Badebukserne skal sidde helt tæt om benene og maven, så der ikke sker uheld i vandet. Det er altid bedre, at tjekke en gang ekstra, hvis du er usikker. Det tager i omegnen af 3 timer at rense et bassin for afføring. De fleste svømmehaller tilbyder svømmebleer enten gratis eller for en lav pris. Hvis bleen bliver fyldt, mens I er i vandet, går du bare op, skifter og bader baby, inden den nye ble kommer på.

Du kan sagtens tage en lille taske med det mest nødvendige ind i svømmehallen. Den kan stå klar ved bassinkanten med sut, flaske og håndklæde, hvis du skulle få brug for det.

Efter I har været til babysvømning

Når holdet er slut – eller den lille er blevet træt – er det tilbage i bad. Sørg for at have et ekstra håndklæde med ind i hallen, som du kan pakke baby ind i på vej hen til omklædningsrummet. Ellers kan det virke som et voldsomt skift i temperatur fra vand til luft. Tag det våde badetøj af med det samme, så baby ikke bliver kold.

Efter badet skal du huske at tørre ørerne ekstra godt for at undgå mellemørebetændelse. Klor kan virke udtørrende på huden, så det er en god idé at smøre barnet ind i en god creme uden parfume for at tilføre huden fugt.

Den lille vil være træt efter en tur i vandet – men også sulten. Hav en tår mælk eller en kiks parat, så der kan komme lidt mere ro på.

Mens du selv bliver tør og får tøj på, må baby ikke være pakket alt for meget ind i dyner eller håndklæder. Der er varmt og fugtigt i omklædningsrummet, og det kan hurtigt blive ubehageligt at være helt indelukket. Vent i stedet med "indpakningen" til lige før, I går ud ad døren igen. Husk en hue til at beskytte ørerne både sommer og vinter.

Svømning er anstrengende for både dig og dit barn, og en lur er næsten helt sikkert lige om hjørnet efter en omgang babysvømning. Hvis junior endda er så træt, at bad og indsmøring virker helt uoverskueligt, så vent til efter luren. Det skader ikke at komme i bad lidt senere, og lugten af klor generer ikke baby.

Og så er det ellers hjem, nyde den lange lur og glæde sig til næste gang.



Sygdom og babysvømning

Det er selvfølgelig en individuel vurdering, om I skal afsted eller ej. Men som hovedregel skal syge børn ikke til svømning – heller ikke hvis de har mellemørebetændelse. Ved en let forkølelse, hvor næsen ikke er decideret tilstoppet, og snottet er klart, kan man måske godt gøre en undtagelse. Det vigtigste er, at du mærker efter på dit barn: Hvis baby i forvejen virker træt, er det ikke sikkert, at I vil få særlig meget ud af babysvømning dén dag. Så er det bedre at blive hjemme og komme til hægterne igen.

Alt det andet du skal vide om babysvømning

Pris for babysvømning

Der kan være store udsving i prisen på babysvømning. Det afhænger både af landsdel, holdlængde, sæson og konkurrencen i nærområdet. Priserne starter ved cirka 600 kroner og bevæger sig opefter. Prisen er som regel for en sæson på 3 måneder, hvor man kan svømme en gang om ugen. Nogle svømmehaller tilbyder en ordning med klippekort, og andre har drop-in. Som hovedregel er det billigere med et sæsonkort, end at betale pr. gang.

Smil!

Dit humør smitter af på dit barns. Derfor er det altid godt selv at være positiv i vandet. Når du er rolig, glad og udstråler sikkerhed, mærker baby det og bliver selv tilpas i situationen. Babysvømning styrker båndet mellem jer to.

Billeder

Nogle svømmehaller tillader forældrene at tage billeder under svømmetimen, hvis alle på holdet giver samtykke til det. Nogle steder tager instruktørerne billeder, som man kan få adgang til med et kodeord på svømmehallens hjemmesiden eller tilsendt på mail. Forholdene og reglerne varierer fra svømmehal til svømmehal. Spørg altid både instruktør og de andre forældre før du hiver kameraet frem og begynder at tage billeder af de små vandhunde.