UV indeks

Hvad er UV indeks?

I starten af det 21. århundrede begyndte man oftere og oftere at høre ordet "UV indeks". I dag er det en fast bestanddel af sommerens vejrudsigt og du kan hente adskillige apps, der fortæller dig, hvad UV indekset er netop i dag i det område, hvor du opholder dig.

UV indekset eller UV index, som det også skrives, bevæger sig på en skal fra 1 til 15. 1 er selvsagt ingen skadelig stråling og 15 er det højeste. Det skal dog siges, at det godt kan forekomme højere. Den højeste måling, der er fundet sted, målte 43,3. Der var basis for en god forbrænding. I Danmark vil du ikke opleve, at UV indekset kommer over 7. Du skal til ækvator for at finde eksempler på et UV index på 15.

UV indeks helt konkret

Helt konkret, så er UV indeks et udtryk for, hvor megen skadelig UV stårling, der er på et givent sted et givent tidspunkt. Den primære årsag til at man måler UV indekset er, at man vil hjælpe folk til at beskytte sig effektivt mod de skadelige stråler.

Er der noget, der kan påvirke UV indekset?

Det må man nok svare ja til. Vand, sne og is kan hæve UV indekset, da disse tre elementer reflekterer solens skadelige stråler.

Hvor finder jeg UV indekset?

Den nemmeste måde at finde dit lokale UV index er at hente den gratis app, der hedder UV index. Har du en iPhone skal du hente den i App Store lige her. Har du en Android mobil, skal du hente den i Google Play her.

Om sommeren i Danmark ser du også ofte dagens UV index på aviserne og i nyhederne. I udlandet svinger det meget om man gør opmærksom på dette. Steder hvor de har mange turister, er de som regel gode til at informere om det, men de to apps herover er næsten de bedste måder hele tiden at have UV-indexet ved hånden.

Læs også artiklen om hvad UPF er.